Tüketicilerin karşılaştığı sorunları çözmek için başvurabilecekleri yasal yollar arasında Tüketici Hakem Heyetleri önemli bir yer tutar. Ayıplı mal, hizmet kusurları veya sözleşme ihlalleri gibi durumlar, yasal iade süresi içerisinde ürünü iade edememek veya değişim yapılmaması, ayıplı, kusurlu, hatalı veya eksik ürün yada hizmet alımı gibi durumlar,aldatıcı ve yanlış bilgilendirme ile hizmet veya mal satımı gibi tüketiciyi doğrudan mağdur eden durumlarda , tüketiciler haklarını aramak için bu heyetlere başvuru yapabilirler. Peki, Tüketici Hakem Heyeti başvurusu nasıl yapılır? Tüketici hakem Heyeti Başvurusunu e-Devlet üzerinden giriş yaparak online yapmak için İşte adım adım rehber:
Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapmadan önce bazı belgelerin hazırlanması gerekir. Bu belgeler şunlardır:
- Fatura veya fiş (alışverişe dair kanıt)
- Sözleşme veya garanti belgesi
- Şikayeti destekleyen diğer belgeler (örneğin, yazışmalar veya görseller)
2. Tüketici Şikayeti için Başvuru Yapılacak Yer
Başvurular, tüketicinin ikamet ettiği yerdeki ya da satıcının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabilir. Ayrıca, başvurular e-Devlet üzerinden de kolayca gerçekleştirilebilir.
3. Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Limiti
Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurular için belirli parasal sınırlar vardır. Bu limitler her yıl güncellenir. 2025 yılı için belirlenen yeniden değerlendirme oranı ile İl/İlçe Tüketici Hakem Heyeti başvuru parasal sınırı 01/01/2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere %43,93 oranında arttırılarak, 104.000 TL’den 149.000 TL‘ye yükseltildi. 149.000 TL’yi aşmayan ürün ve hizmet alımlarında mahkemeye gitmeden doğrudan Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.
4. E-Devlet Üzerinden Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Ekranı
Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Bunun için:
- e-Devlet hesabınıza giriş yapın.
- “Tüketici Hakem Heyeti Başvuru” hizmetini arayın.Karşınıza çıkan formda şikayette bulunacağınız Firmanın Ünvan bilgisi Vergi Numarası ve Mersis numarası bilgilerini girin. Bu bilgilere Google ‘da aratarak veya ilgili firmanın web sitesi üzerinden ‘şirket bilgileri’ ‘iletişim’ ‘adres’ veya hakkında kısımlarında bulabilmeniz mümkün. Gerekli bilgileri doldurun kaydet ve İlerleye tıklayın.
2. Adımda karşınıza fatura tarihi , fatura Numarası ,uyuşmazlık tutarı gibi bilgiler istenecek. Bu bilgileri girdikten sonra şikayetinizi açık, anlaşılır ve sebepleri ile birlikte tarih bilgisi de vererek girin.
3. Adımda karşınıza belge yükleme kısmı gelecek.Bu kısımda elinizde bulunan fatura, sözleşme , ürün fotoğrafı gibi şikayetinize dair önemli olan belgeleri yükleyin.
4.Adımda Şikayet başvuru formunuzu görebilirsiniz.
5. Adımda İkametgah adresinize göre seçili halde gelen Tüketici Hakem Heyetni onaylayıp başvuruyu tamamlayın.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Süreci ve Sonuç
Tüketici Hakem Heyetine Başvuru yapıldıktan sonra heyet, dosyanızı inceler ve karar verir. Bu süreç genellikle birkaç ay sürebilir. Karar verildikten sonra taraflara bildirilir. Heyetin kararı bağlayıcıdır ve taraflar bu karara uymak zorundadır.Tüketici hakem Heyeti Karar sonucunu e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz.e-Devlette başvuru yaptığınız kısımda başvurunuzun durumunu ve ne aşamada olduğunu görebilirsiniz.
Sonuç olarak, Tüketici Hakem Heyeti başvurusu, tüketicilerin haklarını aramak için önemli bir yoldur. Eğer anlaşmazlık yaşadığınız konuda haklı olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka Tüketici Hakem Heyetine başvurmalısınız Uyuşmazlıklarda belirli bir limite kadar mahkemeden önce Tüketici Hakem Heyetine başvurulması gerekmektedir. Başvuruların dikkatlice ve eksiksiz yapılması, süreçte olumlu sonuç alma şansını artırır.
Tüketici Hakem Heyeti Şikayet İptali
Tüketici Hakem heyetine yaptığınız başvuruyu iptal etmek istiyorsanız bunun için e-Devlet ten başvurunuzun işleme alınmamış olması gerekiyor. Başvurunuz işleme alınmamış ise e-Devlet üzerinden şikayetinizi iptal edebilirsiniz.Başvuru yaptığınız ‘Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu’ kısmına gidin ve başvurunuzu bu kısımdan iptal edebilirsiniz. Eğer bavurunuz işleme alınmış ise bu durumda bağlı olduğunuz Tüketici Hakem Heyetine dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.
E-Devlet Findeks Raporu Nasıl Alınır ? Ücretsiz Findeks Raporu
E-Devlet Üzerinden Banka Blokesi ve Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır ?
Ücretsiz TRAMER Sorgulama E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır ?
E-Devlet Üzerinden Kira Beyannamesi Nasıl Verilir ?
E-Devlet’ten Aile Tablosu (Soy Ağacı) Nasıl Çıkarılır ?
E-Devlet Üzerinden Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır ?
E Devlet Üzerinden İdari Para Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır ?
E-Devlet Üzerinden Alacak Sorgulama Nasıl Yapılır ?
E-Devlet Üzerinden 0 850 ile Başlayan Numaraları Engelleme
E-Devlet Üzerinden Mobil Hat Sorgulama Nasıl Yapılır ?
KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Başvurusu E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır ?
E-Devlet Şifresini Unuttum ve Telefon Numaram Değişti, Yeni Şifre Nasıl Alınır ?
PTT’ye Gitmeden E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır ? Şifremi Unuttum
Aile TC Kimlik Numaraları E-Devlet Üzerinden Nasıl Öğrenilir ?
E-Devletten İSKİ Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır ? İptal Edilir